Architect@Work Cat. Arch.+Systems – 1e prijs : Sheci, Kantoor + Woning met Rioleringstechnieken

klik HIER voor een 150dpi PDF-versie van deze inzending

Dit nieuwbouwproject, eigen woning+kantoor door Sheci, bevat visueel twee gezichten met daartussen een privé binnengebied. Om voldoende daglicht binnen te krijgen werd dit binnengebied gecreërd waar het woonprogramma omheen is gelegen. De woonfunctie wordt verder aangevuld met een beperkte ruimte voor het uitoefenen van een interieur- en architectenkantoor. Het kantoorgedeelte is volledig gelegen aan de straatzijde,  de noordzijde. De leefruimte aan de zuidkant, op het gelijkvloers is opgevat als één grote open ruimte die dankzij de grote opengaande glaspartijen maximaal in contact staat met de tuin. Een zuidgericht zonneterras aangevuld met een zwembad van 4m op 10m. palend aan de leefruimte en keuken verruimt het perspectivisch doorzicht van de woning.

Voor de gevelafwerking werd voor het volledige volume gekozen voor witte gevelbepleistering op isolatie. Op deze manier wordt extra aandacht gegeven aan de vormentaal en straalt het geheel een zekere rust en harmonie uit die perfect in evenwicht staat met een beboste omgeving. De woning wordt traditioneel opgebouwd met snelbouwbakstenen voorzien van noodzakelijke structerele betonelementen, alles afgewerkt met sierpleister op isolatie. De platte dakopbouw wordt uitgevoerd als warm dak. Een doorlopend zwart alu dakrandprofiel over alle vrijstaande gevels markeert de horizontaliteit van het project.  De gevelopeningen worden ingevuld met gelakt zwart aluminium schrijnwerk met glas. In de zijgevels werden bewust geen openingen voorzien, dit om de privacy van de omliggenden niet te schenden.

Architect Cindy Taelman en interieurarchitect  Sebastiaan Van Damme hebben SheCi.be  opgericht in januari 2006. Het team wordt versterkt door 3 vaste medewerkers en dmv een aantal freelancers die ingeschakeld worden in de verschillende specialiteiten van het buro. De vormentaal in de diverse projecten vloeit voort uit een “ontwerpproces” dat gebaseerd is op de functionaliteit en wensen van de bouwheer, waarin het “interieur” overgaat in architectuur en de architectuur overgaat in de omgeving.

De vijf SheCi medewerkers werken al een paar jaar met Revit, Sebastiaan heeft zelfs een paar jaar de cursus Revit aan de interieurvormgevers bij Hogeschool Gent (School of Arts / Bijloke) gegeven, en was ook een paar jaar freelance Revit-docent bij C3A. Maar door de vele opdrachten bij SheCi.be is dat Revit-doceren weggevallen … De vele projecten die ze bij SheCi.be met een vijftal personen voortreffelijk kunnen ontwerpen en uitwerken illustreert ook het effect van Revit in zo’n buro !

Leuk detail: op de Facebook pagina van Sheci kan je deze realisatie op de werf dagelijks volgen via hun webcamera; daar kan je zien hoe de rioleringswerken tussen 15 en 20 april uitgevoerd werden. En op de dag voor de Architect_at_Work Xpo publiceerde Sebastiaan daar ook een oproep aan alle Facebook-bezoekers om op Architect_at_Work te komen stemmen op hun inzending !

meer info: zie http://www.SheCi.be